Geçmişten Günümüze Ramazan Gelenekleri

 1. Minarelerin Işıltısı Mahyalar

Ramazan ayında ve mübarek gecelerde minareler arasında kurulan mahyaların, Sultan Birinci Ahmed devrinde kullanılmaya başlandığı rivayet olunur.

2.Ferahlatıcı Bir Gelenek:Teravih Şerbeti


Ramazan gecelerinde bal şerbeti ikram etmek Osmanlı Devleti’nde âdet idi. Bu geleneğe Teravih şerbeti adı veriliyordu. Hatta Osmanlı devrinde bu iş için vakıflar kurulmuştu.


3.Talebelerin Ramazan Vaazları


Medreselerde okuyan talebeler Osmanlı devrinde her sene üç aylarda medreselerdeki derslerine ara verip değişik yerlere dağılarak vaaz ve nasihatlerde bulunurlar, Kur’ân-ı Kerîm okur, namazları kıldırır ve bayramdan sonra da medreselerine geri gelirlerdi.


4. İftarın Habercisi Toplar


İmsak ve iftar vaktinin habercisi olarak top, Sultan Üçüncü Mustafa devrinde (1757-1774) kızının Rumeli Hisarı’nda inşa ettirdiği muvakkithane önünde atılmaya başladı.


5.Davulcu Kaldır Bizi Sahura


Bu mübarek ayın alâmet-i fârikası niteliğindeki Ramazan davulcuları, teknolojinin bu kadar gelişmediği zamanlar için hayatî bir önem taşırdı.


6.Hırka-i Şerif İle Müşerref Olmak


Peygamber Efendimiz’in (s.a.v.), günümüze ulaşan iki hırkaları da İstanbul’dadır. Ramazan’ın ilk Cuma günü ziyarete açılan Hırka-i Şerif, Ramazan boyunca yüz binlerce kişi tarafından ziyaret edilmektedir.



Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.