Çölün ortasında duran Osmanlı treni...

 



Merhabalar bugün size yüzyıllar boyunca ayrıcalıkla yönettiğimiz Hicaz Bölgesinde  çölün ortasında sahibini bekleyen trenin  hikayesini anlatacağım. İyi okumalar. 

Osmanlı imparatorluğunun son dönemlerinde büyük önem taşıyan bir proje vardı ; Hicaz Demiryolu Projesi. II. Abdülhamid tarafından 1900 yılında projelendirilip 8 yıl içerisinde tamamlandı. Amaç Osmanlı'nın Ortadoğudaki varlığını güçlendirmekti.

Hicaz demiryolu İstanbuldan başlayıp Şam üzerinden Mekke ve Medineye ulaşıyordu. 1. Dünya Savaşı’nın başladığı dönemde demiryolu Hicaz ve Yemen cephesi için asker, silah, mühimmat ve gıda ulaşımı için kullanıldı. Ancak Lawrence tarafından örgütlenen Arap isyancılar tarafından patlatıdı.

Patlatılan tren yoldan çıkarak çöl topraklarında yan yatarak durabildi. Gerçekleştirilen bu eylem ile birlikte bölgede Osmanlı’nın Medine ve Yemen cepheleri ile olan bağlantısı koptu. Osmanlının Hicazdaki varlığı sona erdi.

Yapılan bu eylem Arabistanın bağımsızlığını elde etmesi olarak görülmektedir. O gün saldırıda devrilen tren bugün halen olduğu yerde durmaktadır. Suudi Arabistan devleti tarafından gelen turistlere Osmanlı’ya karşı alınmış büyük zafer ve bağımsızlığın kazanılmasının sembolü olarak tanıtılmaktadır.

Ulu Hakan Abdülhamit Han, demiryolu projesinin inşasında Medine-i Münevvere`nin yakınına gelindiğinde Peygamberimiz (s.a.v) rahatsız olmasın diye raylara keçe döşetti. Trenin durduğu istasyonlar Peygamber efendimizin seferlerinde konakladığı yerlere göre yapıldı. (çok ince)

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.