Üçüncü Nesil Kahve Nedir ?


Türkiye tam bir çay ülkesiyken son zamanlarda kahve ülkesine dönme eğilimindeyiz. Sabah işe giderken herkesin elinde bir ''Take Away'' denilen kahve bardakları, akşamları sosyal medyada paylaşılan değişik değişik kahve fotoğrafları ve insanların gitmek için birbiriyle yarıştığı 10 metrekarelik kahve dükkanları ülkemizde yeni trend. İşte bu üçüncü dalga kahve akımıymış. Peki nedir abi bu ?
Olay aslında şöyle 1. dalga kahvecilik birinci dünya savaşı sırasında yaygınlaşmış. 2. dalga ise Avmlerde gördüğümüz starbucks gibi espresso üzerine yapılan kahvelermiş. 3. dalga ise kahve çekirdeğini kendi üreten çeşitli demleme yöntemlerini kullanan gurme kahvecilermiş. Bizde buna üçüncü nesil kahvecilik demişiz.

Bölgesele ve kendine has tatları olan nitelikli çekirdeklerin üretim, hangi ülkelerden geldiği, hangi parametreler ile üretildiği, nasıl kavrulduğu, en iyi aroma ve tadı alabilmek adına farklı demleme yöntemlerinin geliştirildiği bir kahve akımıdır.
 Demleme ne Türklerde demleme deyince ya çay anlaşılır yada geceleri araba içinde içilen bira :) 

3. nesil kahvenin bir çok özelliği var öncelikle bu iş bir sanat ve kahveye saygıyı ön plana çıkartıyor. Yani yok öyle iki çay kaşığı at fincana, kaynat ocakta sana köpüklü olsun. Bir sürü kahve demleme çeşiti var ve hepsinin isimleri farklı. Birde bu işi öyle herkes yapamıyor. Özel eğitimler alan bu işe yıllarını vermiş ''barista'' dediğimiz kişiler yapabiliyor sadece.

Baristalar  kahvenin içinde ki farklı aromaları en iyi şekilde ortaya çıkarmak için farklı yöntemler kullanıyor.  Bunlar


  • Chemex
  • Hario V60
  • Syphon
  • Aeropress
  • woodneck
  • Cold Brew
dir.

Bu demleme çeşitlerinde esas olan kahveyi makinede değil de özel ekipmanlarda demlemektir. Her birinin ayrı ekipmanları ve ayrı filtreleri vardır. Burada amaç en iyi kahve sonucunu almaktır. 

Kahve demek bizim için sade, orta, şekerliyi ifade ediyorsa bu yeni nesile alışmak biraz zaman alabilir :) 

Bol kahveli günler :)

Blogger tarafından desteklenmektedir.