Türk doktorların yurtdışına göçü New York Times'da
The New York Times, Türk doktorların yurtdışına göç dalgasını sayfalarına taşıdı. Gazetenin İstanbul Büro Şefi Carlotta Gall tarafından kaleme alınan haber, artan enflasyon nedeniyle doktorların asgari ücret seviyesinde maaş aldığını belirtti. “Bazı doktorların maaşlarını asgari ücrete yakın bir seviyeye indiren kötüleşen ekonomi ve artan enflasyon, birçok doktorun sabrını taşırdı ve daha iyi imkanlar bulmak için gözlerini yurtdışına çevirmelerine neden oldu” tespitini yapan haber, sağlık çalışanlarının uzun çalışma saatleri ve uğradıkları fiziksel şiddetten şikayetçi olduklarını da dile getirdi. Haberde TTB’ye göre geçen yıl 1.400, son 10 yıldaysa 4.000’den fazla doktorun ülke dışına gittiği kaydedildi, birçok doktorun da benzer hazırlıklar yaptığı ifade edildi.
Gazeteye konuşan Dr. Furkan Çağrı Koral, mezun olduktan 2 yıl sonra Almanya’ya gittiğini söyledi ve Türkiye’deki doktorların çalışma koşulları gözönüne alındığında “köle işçiler seviyesinde maaş aldıklarını” söyledi. 11 aylık bir dil kursunun ardından Chemnitz kentinde iş bulduğunu ifade eden Koral, kardeşinin de aralarında olduğu meslektaşlarını yurtdışında iş bulmak için cesaretlendirdiğini de kaydetti. TTB Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı da doktorların çok fazla hasta muayene etmek zorunda kaldığını belirterek, “Durumun değişeceğini düşünmüyorum; sorun sadece sağlık sistemi değil, tüm çevre” sözlerini sarfetti.
Doktorların Türkiye’den ayrılmaya çalışmasının, “İktidardaki 18 yılında sağlık hizmetini genişleterek itibarını güçlendiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için üzücü bir gösterge olduğu” yorumu yapan haber, Erdoğan’ın sağlık sisteminde yaptığı değişikliklerin ilk yıllarda meyve verdiğini ifade etti. Türkiye’nin başarılı sağlık çalışanı yetiştiren kurumlarının yanında güçlü bir özel sağlık sistemine de sahip olduğunu ifade eden Gall, “Sistem, doktorları aşırı yük altında bıraktı” dedi.
Hiç yorum yok: