Aynı Gökyüzünün uzak yıldızları Necip Fazıl ve Nazım Hikmet

 



Merhabalar  Türk Edebiyatının iki simgeleşmiş ismidir Necip Fazıl ve Nazım Hikmet. Necip Fazıl’ın İslamcı kanatta durması ve bu yönde eserler vermesi, Nâzım Hikmet'in ise özellikle komünizmi öven şiirleri bu ikiyi sık sık karşı karşıya getirmiştir.

Necip Fazıl ve Nazım Hikmet'in yolu ilk olarak Heybeliada Bahriye Mektebinde kesişti. Şiir ile ilgilenmeleri bu dönemde başladı. Öğretmenleri Yahya Kemal özel olarak ilgileniyordu. Güzel Sanatlar Birliği Sekreteri olan Peyami Safa bir gece Necip Fazıl ve Nazım Hikmet'i çağırarak şiir okumalarını istedi. Nazım Hikmet dakikarca alkışlanırken Necip Fazıl çok ilgi görmedi.

Aralarında ki bu çekişme lise yıllarında başladı. 1928'de Akbaba dergisinde ikilinin şiirleri yanyana yayınlandı. Nazım'ın şiirinin adı ''Benim Gönlüm'', Necip Fazıl'ın şiirinin adı ''Deniz Kenarında'' idi. Necip Fazıl yanyana yayınlanan bu şiirini hiç bir kitaba almadı. Nazım Hikmet ise Türk Şiiri ile ilgili düzenlenen kongrede Necip Fazıl'dan hiç bahsetmedi.

Nazım Hikmet Necip Fazıla şunu yazdı : ''Sen eskinin yenisisin. En iyisisin. Ama eskisin.'' Necip Fazıl ise Nazım'a : '' Yeni olmayı, yeninin gerisinde olmayı, eskinin en iyisi olmaya tercih ederdi.'' diye yanıt verdi.

Necip Fazıl ve Nazım  her ikiside varlıklı bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldiler. 

Her ikiside şiire ve sigaraya lise yıllarında başladılar. Necip Fazıl gençliğinde uyuşturucu ve kumar bağımlısıyken Nazım böyle bir alışkanlığı yoktur. 

Her ikisininde anne ve babası ayrılmıştır.

Necipte Nazımda 5'er çocuk babasıdır. Her ikiside Heybeliada mektebini bitirememiştir. 

Her ikiside dönemin Cumhuriyet Gazetesinde gazetecilik yapmışlardır. 

Necip Fazıl 11 kez yargılanmış 3 yıl hapis yatarken Nazım Hikmetde 11 kez yargılanmış ama 14 yıl hapis yatmıştır. 

Nazım Hikmet ''Resmi Ay'' dergisinde PUTLARI YIKIYORUZ serisi başlatmış. Necip Fazıl ise ''Büyük Doğu'' dergisinde SAHTE KAHRAMANLAR serisini yazmıştır. 

Nazım Hikmet'in şiirleri yasaklanırken Necip Fazıl'ın şiirleri yasaklanmamıştır. 

Nazım Hikmet'in 1951de Bakanlar Kurulu kararı ile Türk Vatandaşlığı elinden alınmıştır. 9 Ocak 2009'da tekrar iade edilmiştir. 

Nazım Hikmet'in şiirleri 78 dilde yayınlanırken Necip Fazıl'ın şiirleri 3 dilde yayınlanmıştır. 

Nazım Hikmet ''Yaşamak Güzel Be Kardeşim'' romanında ; Necip Fazıl ise '' Aynadaki Yalan'' romanında hayatlarını yazmışlardır. 


Nazım Hikmet Necip Fazıl'a "Sevgili Necip, ismin temiz demek, benden iyi bilirsin. Necip'i necis yapma. (pis) Sen en ünlü eserlerini beş parasız Paris sokaklarında dolanırken vermiş bir şairsin, cebin para para olacak diye ruhun pare pare olmasın. Babali(Hükümet) yokuşunun yollarını yalaman beni kahrediyor " diyerek Necip Fazıl'ın iktidara yakın olmasını eleştirmiştir.

Necip Fazıl ise "Nâzim hikmet! nafile çabalıyorsun. Sana kızmıyorum kızmıyacagım. Hiç bir doktor, ameliyat masasindan kendisini yumruklayan kanserliye, hiç bir gardiyan, kendisine deli diye bağıran tutukluya, hiç bir hâkim daragacı önünde küfürler savuran mahkûma kızamaz." diye cevap vermiştir.

Nazım Hikmet ve Necip Fazıl ramazan ayında arabayla giderken, (Tabi Necip Fazıl oruçlu ama Nazım Hikmet değil.) Nazım Hikmet Necip Fazıl ile dalga geçmek için yolun kenarındaki zayıf bir ineği işaret ederek Necip Fazıl'a dönüp şunu söyler; "Şunun haline bak, oruç tutmaktan ne hale gelmiş" Necip Fazıl, bunun üzerine Nâzım Hikmet'e ironi bir dille; "Aaa Nazım sen bilmiyor musun hayvanlar oruç tutmaz." demiştir. (kaynak yok)

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.